Kuchnia

ciasta

Sernik cytrynowy na parze
Dieta Dukana - Faza II

•800g sera białego w kostce (4% tłuszczu)
•1 szklanka mleka skondensowanego light
•3 kopiaste łyżki Sussiny Gold (lub inny słodzik do smaku)
•2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
•1 łyżka zmielonych na mąkę otrębów pszennych
•3 jajka
•skórka otarta z 2 cytryn i sok z 1 cytryny
Masa z lemon curd:
•1 gęsty serek homogenizowany 250g (u mnie Maćkowy)
•skórka z 3 cytryn i sok wyciśnięty z 4 cytryn
•3 kopiaste łyżki Sussiny Gold lub inny słodzik do smaku
•2 jajka
•2 żółtka
•2 łyżki żelatyny

Niestety - ser 0% tłuszczu nie nadaje się do tego sernika - należy użyć sera o zawartości 4% - jednak taka zawartość tłuszczu jest dopuszczalna :) Ser najlepiej zmielić samemu, najlepiej dwu- lub trzykrotnie. Możecie kupić gotowy mielony, jednak pamiętajcie, aby nie zawierał płynnych dodatków, taki jak na przykład serek homogenizowany.
Piekarnik rozgrzewamy do 150ºC (jeśli macie funkcję "steam" włączcie ją, jeśli nie włączcie górę i dół, bez termoobiegu). Na dół wstawiamy szeroką brytfannę wypełnioną wodą.
Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski i krótko miksujemy - tylko tyle, aby składniki się połączyły dobrze, nie dłużej, aby nie wpompować do ciasta powietrza. Tortownicę o średnicy 20-22cm wykładamy papierem, wylewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika na ok. 1 godzinę. Po tym czasie lekko uchylamy piekarnik i zostawiamy na minimum kolejną godzinę.
Przystępujemy do robienia kremy na wierzch ciasta: skórkę cytrynową, sok z cytryny, słodzik oraz jajka i żółtka miksujemy i wstawiamy na gaz. Mieszając gotujemy, aż zgęstnieją. Zestawiamy z ognia i dodajemy żelatynę. Mieszamy lub ubijamy mikserem do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Odstawiamy do wystygnięcia. Po wystygnięciu miksujemy na gładko z serkiem homo i wylewamy na ciasto. Odstawiamy do stężenia do lodówki na ok. 12 godzin.
Jednorazowo możemy zjeść 1/2 ciasta
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation