Kuchnia

Sałatki, przystawki - na przyjęcia

Sałatka z pieczarkami i awokado


Składniki
- pieczarki: 6 sztuk
- awokado: 1 sztuka
- pomidorki koktajlowe: 8 sztuk
- czerwona cebula: 0.5 sztuki
- feta: 50 gramów
- rukola: 80 gramów
- sałata lodowa: 80 gramów
- szczypiorek opsiekany: 2 łyżki
- koperek: 2 łyżki
- ogórek: 0.33 sztuki
- sok z cytryny: 1.5 łyżki
- oliwa z oliwek: 4 łyżki
- sól: 1 szczypta
- pieprz: 1 szczypta
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 20 min.
Sposób przygotowania

1

Umyj sałatę i rukolę, wysusz i porwij na kawałki. Przełóż do miski. Pieczarki umyj i pokrój na cienkie plasterki. Awokado obierz i również pokrój w plasterki. Dodaj do sałatki, skrop odrobiną soku z cytryny (zostaw resztę do przygotowania dressingu). Cebulę pokrój w cienkie krążki, pomidorki koktajlowe w ćwiartki, ogórka w plastry. Dodaj warzywa do sałaty i wymieszaj. Przygotuj dressing - w słoiczku wymieszaj oliwę z oliwek, cytrynę, sól i pieprz. Polej sałatę dressingiem, wymieszaj. Sałatkę posyp szczypiorkiem i posiekanym koperkiem, posyp pokruszoną fetą. Możesz oprószyć całość świeżo zmielonym pieprzem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation