Kuchnia

Smakosz

Przepis na sernik na zimno z trzema rodzajami czekolady. Łatwo i szybko się go robi i nie trzeba go piec. Masę serową dzielimy na trzy części, mieszamy oddzielnie z roztopionymi czekoladami, dodajemy ubitą śmietanę i już sernik prawie gotowy. Teraz układamy warstwowo we formie, układamy herbatniki i czekamy, aż masa stwardnieje. Gotowe. Sernik jest pycha. Przyozdobiony czekoladą wygląda atrakcyjniej. Uważajcie tylko, żeby sernik nie polewać dużą ilością czekolady. Możecie zrobić dowolne zygzaki, ale najlepiej nie grube, żeby sernik dał się łatwo pokroić. Składniki: • ok. 10 herbatników • 100g gorzkiej czekolady + trochę do dekoracji • 100g mlecznej czekolady + trochę do dekoracji • 100g białej czekolady + trochę do dekoracji • 500g twarogu z wiaderka, twarożku śmietankowego lub Quark • 300g słodkiej śmietany 30- 36% • 3 łyżeczki żelatyny • ½ szklanki cukru (= 100g cukru) • 2 łyżeczki cukru waniliowego Sposób przygotowania: Twaróg utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. 1Żelatynę namoczyć w 6 łyżkach zimnej wody. 2.Czekolady rozpuścić pojedynczo w kąpieli wodnej. 3Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzać ją, ciągle mieszając, aż się rozpuści, a następnie wymieszać z utartym twarogiem. (Aby zapobiec powstaniu grudek, najlepiej dodać dwie łyżki masy serowej do rozpuszczonej żelatyny i wymieszać, a następnie dodać do reszty masy i dokładnie wymieszać).4.Śmietanę ubić na sztywno. 5.Twaróg podzielić na 3 części. Do każdej dodać po jednej czekoladzie i wymieszać. Dodać po 1/3 śmietany i delikatnie wymieszać. 6Formę keksową (wzięłam na 30cm, ale zostało jeszcze sporo miejsca, więc można wziąć mniejszą) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać do formy najpierw masę z gorzką czekoladą, kolejno z mleczną i na koniec z białą. Na górę ułożyć herbatniki. 7Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin (najlepiej na całą noc). Po tym czasie wyciągnąć z formy, odwracając do góry nogami. Ściągnąć papier i polać rozpuszczonymi w kąpieli wodnej czekoladami. Smacznego .
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation