Kuchnia

Kuchnia

SKŁADNIKI:
(inspiracja: "Kuchnia" 8/2010)
pół kg dobrego, mielonego mięsa wołowego lub wołowo-wieprzowego
dwa posiekane ząbki czosnku
pół łyżeczki pokruszonej mięty suszonej
2 łyżeczki oliwy z oliwek
jedno jajko
pół łyżeczki soli
1/4 szkl. rodzynek
szczypta cynamonu
pół szkl. bułki tartej + 1-2 łyżki
pół szkl. czarnego sezamu
DIP:
pęczek szczypiorku
łyżeczka suszonej mięty
200 ml śmietany 12 % lub jogurtu greckiego
ząbek czosnku
szczypta soli i pieprzu

Do podania: kiełki słonecznika, pomidorki koktajlowe, pieczywo.

PRZYGOTOWANIE:
Przygotować dip: posiekać szczypiorek i czosnek, wymieszać je z pozostałymi składnikami, posypać kiełkami. Odstawić przynajmniej na pół godziny do lodówki.
Posiekać czosnek, wymieszać z miętą, solą i cynamonem i oliwą. Dodać mięso, jajko i rodzynki (jeśli są mocno wysuszone - można je wcześniej rozmoczyć). Zagnieść masę, jeśli jest zbyt rzadka dodać 1 lub 2 łyżki bułki tartej. Formować małe kuleczki, połowę obtoczyć w bułce tartej, drugą w czarnym sezamie. Rozgrzać piekarnik do temp. 230 stopni.
Ułożyć klopsiki na papierze do pieczenia. Piec ok. 10-12 min. na najwyższym poziomie piekarnika (grzanie od góry lub opcja: grill). Sprawdzić, czy są dopieczone (najlepiej jednego przekroić na pół).
Podawać z dipem, pieczywem. Jako dodatek dobrze sprawdzą się też kiełki i koktajlowe pomidorki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation