Kuchnia

kulinaria

Jabłko w cieście

Składniki

1 1/2 szklanki mąki
1 szklanka wody (niegazowanej)
3/4 szklanki mleka
2 jajka
1/2 łyżeczki soli
łyżeczka cukru zwykłego
cukier waniliowy
łyżeczka proszku do pieczenia
kilka jabłek
olej do smażenia

Pyszne jabłuszka w naleśnikowym cieście
Etapy przygotowania

Wszystkie składniki mieszamy mikserem. Ciasto ma mieć konsystencję lekko płynnego budyniu. Gdyby było za rzadkie, dosypujemy mąki.
Następnie jabłka obieramy, wycinamy środek, kroimy na ćwiartki, a potem każdą ćwiartkę w plasterki grubości około 0,5 cm.

Na patelni rozgrzewamy olej. Maczamy każdy plasterek jabłka w cieście, i nakładamy łyżką na patelnię. Smażymy na mniejszym ogniu na złoty kolor z obydwu stron. Po wyjęciu placuszki powinny ocieknąć na papierze śniadaniowym.

Przy tej ilości cukru wychodzą tylko lekko słodkie. Jak ktoś woli słodsze to należy dać do ciasta więcej cukru lub ewentualnie gotowe placuszki posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation