Kuchnia

przez żołądek do serca

Mus kokosowo-limonkowy

Składniki (na około 6-8 porcji, w zależności od użytych naczyń):
2 łyżeczki (8g) żelatyny
2 łyżki wody
1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
2/3 szklanki (145g) cukru
4 łyżki soku z limonki (z około 2 limonek)
skórka starta z 2 limonek*
250g śmietany kremówki (używam 36% Piątnicy)
syrop z limonki (opcjonalnie)


W filiżance wymieszać żelatynę z wodą, odstawić na kilka minut.
Do rondla wlać mleko kokosowe, dodać cukier i namoczoną żelatynę - podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż cukier i żelatyna się całkiem rozpuszczą. Wystudzić. Dodać sok i skórkę startą z limonek, wymieszać.

Śmietanę kremówkę umieścić w misce i ubić na sztywno mikserem. Odstawić mikser i szpatułką lub drewnianą łyżką delikatnie wmieszać sos kokosowy, dodając go po trochu do ubitej śmietany. Dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Tak przygotowany krem przelać do szklanek (lub innych naczyń), zostawiając trochę miejsca na syrop z limonki. Przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki do stężenia na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Przed podaniem wlać na górę po trochu syropu z limonki (tyle, by przykrył krem, ale nie za dużo, żeby nie zdominował smaku całego deseru, proponuję pół do 1 łyżeczki na porcję). Można też pominąć syrop, wówczas deser pozostanie bardzo delikatny w smaku.


* Można pominąć, wtedy deser będzie zupełnie gładki

Smacznego!

http://piekarnik.blox.pl/2013/04/Mus-kokosowo-limonkowy-Coconut-Lime-Mousse.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation