Kuchnia

Kawa,kawusia,kawunia ....

KAWA z sosami
Jak już kawowo to kawowo...
Moja De Luxe kawa z sosami raczej nie na co dzień, z uwagi na kaloryczność sosów.
KAWA z sosami
Skład:
•mleko [150 ml] (zimne mocno schłodzone z lodówki najlepiej 3,2% (super sprawdza się MilkLand ew. Łaciate))
•kawa [70 ml] (klasyczna espresso (bajecznie jak z expersu) ew. możne być rozpuszczalna ;))
•advocat sos (np. Terravita, właściwie smak do wyboru do koloru :P)
•czekolada sos (sos czekoladowy Dr. Oetker)
Przygotowanie:
1.Zaparzyć espresso ok. 70 mililitrów
(jeśli nie macie expresu może być kawa rozpuszczalna)
2.Zimne mleko (ilość zależna od pojemności szklanki) z lodówki najlepiej 3,2% spieniam (ja robię to w spieniaczu ręcznym)
Wygląda jak zaparzacz do kawy (notabene w owym zaparzaczu do kawy tym z siateczką również można ubić mleko na gęstą piankę ;) )
można użyć spieniacza z expresu ...ja jednak polecam spieniane ręczne gwarancja AKSAMITNEJ GĘSTEJ PIANKI MLECZNEJ ew. w blenderze (aczkolwiek jak blender to by mleko było gęste przydało by się kostka lodu )
3.Na ściankach szklanki nanieść sos advokat (wystarczy , że na górze szklanki zrobicie kilka dużych kropek z odstępami) sos nieco ścieknie tworząc pasy.
4.Wlewacie ubite mleko
5.Do mleka pomału wlewacie do środka kawę
6.Na koniec ozdabiacie górę sosem czekoladowym:
-wersja 1.Kwiatek: Sosem rysujecie ślimaczka, kolejno najlepiej patykiem od szaszłyków robicie od środka do zewnątrz szklanki cztery ruchy maczając patyczek w piance mleczno-czekoladowej. oraz cztery do wewnątrz szklanki.
GOTOWE!
Polecam! Na przyjęcia ...dla gości...
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation