Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Wieprzowina po syczuansku

Skladniki:
(dla 4 osob, robilam z polowy)
- 1 lyzka sosu sojowego
- szczypta platkow chilli
- 500 g poledwicy wieprzowej, pokrojonej w kostke
- 2 lyzki skrobi kukurydzianej
- 3 lyzki sosu sojowego
- 1 lyzka bialego octu winnego
- 250 ml wody
- 2 lyzki oleju arachidowego
- 2 pory (tylko biala czesc), pokrojone w cienkie plastry
- 2 zabki czosnku, przecisniete przez praske
- 1 lyzka startego swiezego imbiru
- 1 czerwona papryka, pokrojona w paseczki
- 1 cukinia, pokrojona w paseczki
- 1 marchew, pokrojona w paseczki
- sol i pieprz, do smaku

W misce wymieszac 1 lyzke sosu sojowego i platki chilli, dodac wieprzowine, wymieszac i wstawic do lodowki na pol godziny (u mnie mieso marynowalo sie jakies 4 godziny i wyszlo mu to na dobre). W malej misce wymieszac reszte sosu sojowego, make kukurydziana i ocet. Wymieszac stopniowo z woda i odstawic.
W woku lub na patelni rozgrzac 1 lyzke oleju arachidowego. Dodac wieprzowine wraz z marynata i smazyc, mieszajac, przez 2-3 minuty. Zdjac wieprzowine lyzka cedzakowa i odlozyc na bok. Rozgrzac pozostaly olej, dodac pora, papryke, imbir i czosnek, smazyc 2 minuty, nastepnie dodac cukinie, marchew i szczypte soli i smazyc, wciaz mieszajac, kolejne 2 minuty. Dodac mieso i sos, podgrzac, az sos zgestnieje. Podawac z ryzem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation