Kuchnia

serniki

SERNIK Z BUDYNIEM.

Składniki:

1 kg sera na sernik (ostatnio kupuję Emilki 0,9% tłuszczu, ale jest też chyba wersja pełnotłusta)
1/2 szklanki mleka (do masy serowej)
1 1/2 szklanki mleka (do budyniu)
5 jajek
2 budynie na 3/4 l mleka (1 do sernika - waniliowy, 1 na wierzch - czekoladowy)
2 płaskie łyki kaszy manny
2 łyżki słodzika naturalnego (bądź innego cukru, wedle upodobań)
parę kropel aromatu waniliowego
garść lub dwie pokrojonych orzechów




Białka oddzielić od żółtek. Żółtka i pozostałe składniki zmiksować. Ubić białka, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Masę wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 45-60 minut w 180 stopniach.
Po ostudzeniu, we wgłębienie sernika (hehe jeśli powstanie) wylać lekko przestudzony budyń (przygotowany według przepisu na opakowaniu).
Wierzch posypać orzechami i całość wsadzić do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation