Kuchnia

Mięso - schab i inne części świnki

składniki:
1 kg schabu bez kości
sól (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
1 łyżka majeranku
farsz:
300 g szpinaku (może być mrożony)
3 ząbki czosnku
1 mała cebula
sól lub domowa jarzynka (do smaku)
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka tymianku
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
5 łyżek startego żółtego sera (np. gouda)
1 łyżka oliwy z oliwek


wykałaczki lub sznurek







umyty i osuszony schab rozkroić na około 1 cm płat o długości około 50 cm, delikatnie rozbić przez folię spożywczą. natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. zwinąć i wstawić do lodówki. na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną w drobną kostkę cebulę i chwilę smażyć. dodać szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. dusić przez chwilę. pod koniec duszenia dodać starty ser i wymieszać. farsz przestudzić. płat schabu wysmarować farszem i zwinąć bardzo ciasno formując zgrabny rulon. końcówkę spiąć wykałaczkami na krzyż lub całość związać sznurkiem. wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez około 15 minut. zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec jeszcze 45 minut. smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation