Kuchnia

am

Biszkopt czekoladowy z malinami
Składniki na biszkopt:
3 jaja
3 łyżki czubate mąki pszennej
3 łyżki czubate skrobi ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

Krem śmietankowy:
500 ml śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru
1/2 słoika ulubionego dżemu do przełożenia (ja użyłam z mirabelek)

Owoce:
350 g świeżych malin

Do nasączenia biszkoptu:
1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny
1 łyżki cukru pudru
1/2 szklanki wody

Wykonanie biszkoptu:
Piekarnik nagrzewamy do w temp. 180 stopni. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na gęstą pianę. W trakcie ubijania dodajemy stopniowo cukier puder, gdy białka będą sztywne dodajemy stopniowo po jednym żółtku i miksujemy. Do osobnego naczynia przesiewamy suche składniki: mąkę pszenną i skrobię, cukier puder, proszek do pieczenia oraz kakao. Do ubitych na sztywno białek dodajemy stopniowo przesiane suche składniki. Delikatnie mieszamy łyżką do połączenie wszystkich składników. Przygotowujemy tortownicę o wymiarach 26 cm, dno wykładamy papierem do pieczenia a boki smarujemy masłem. Masę przekładamy do tortownicy i pieczemy przez ok. 35–40 minut. Biszkopt po całkowitym ostudzeniu możemy przekroić na dwa blaty.

Wykonanie kremu śmietankowego:
Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem na sztywną masę.

Wykonanie tortu:
Przekrojony blat biszkoptu układamy na spodzie tortownicy lub ozdobnej paterze. Nasączamy go 1/2 wcześniej przygotowanej wodą z cytryną. Następnie smarujemy 1/2 dżemu i 1/2 ubitej śmietany. Kładziemy drugi blat ciasta, nasączamy go, smarujemy pozostałą częścią kremu i ozdabiamy malinami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation