Kuchnia

Chleb - pasty

PASTA Z AWOKADO

Składniki
ilość porcji: 6
1 dojrzałe awokado
2 łyżeczki soku z cytryny
5 łyżek serka śmietankowego
sól i pieprz do smaku
kilka listków świeżej bazylii

Metoda przygotowania
Przygotowanie: 5 min
1. Awokado umyć, a następnie ostrym nożem przekroić na pół, wkoło pestki. Przekręcić, jak jajko z niespodzianką i rozpołowić.
2. Wydrążyć łyżeczką miąższ, pestkę i skórę wyrzucić.
3. Miąższ włożyć do miseczki, skropić sokiem cytrynowym, dodać serek śmietankowy i wyrobić wszystko widelcem na gładką masę, rozgniatając awokado.
4. Dodać posiekaną bazylię i doprawić do smaku solą i pieprzem. Smarować pastą pieczywo, najlepiej razowe.
rada
Awokado musi być dość miękkie, więc jeśli kupi się jeszcze nie dojrzałe, wystarczy je odłożyć na kilka dni w ciepłe miejsce, aż zmięknie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation