Kuchnia

na słono

Rybno-ziemniaczana zapiekanka (prostokątna forma 25 x 35 cm)
- 700 g młodych ziemniaków
- 500 g filetu z łososia
- 200 g kurek
- 1 por (biała część)
- 10 łyżek gęstej śmietany 36 %
- 3 jajka
- 250 g małych krewetek bez skorupek
- 1 łyżka miodu
- 3 ząbki czosnku
- pęczek koperku
- skórka z połowy cytryny
- 100 g tartego parmezanu
- sól, pieprz
- masło klarowane/ oliwa do smażenia

Ziemniaki pokrój w cienkie plasterki. Młodych ziemniaków nie trzeba obierać ze skórki, jeśli używasz innych, obierz je.
Zagotuj wodę w dużym garnku, posól ok. 2 łyżkami soli. Gdy zacznie wrzeć, wrzuć plastry ziemniaków, gotuj przez 7 minut, odcedź i zalej na sitku zimną wodą. Odstaw na bok.
Pokrój por w plastry, kurki umyj, osusz i poszatkuj. Rozgrzej masło klarowane na patelni (ok. 2 łyżki) i smaż por razem z kurkami. Smaż aż por zmięknie, a kurki puszczą sok. Dodaj 3 łyżki śmietany, posól, popieprz. Pomieszaj aż śmietana się rozpuści i odstaw na bok.
Łososia pokrój w plasterki grubości 1 centymetra. Wrzuć do miski, dodaj miód, skórkę z cytryny, sól i pieprz. Dobrze wymieszaj i odstaw na bok.
W formie ułóż pierwszą warstwę z połowy ziemniaków. Następnie połóż tej warstwie równomiernie łososia. Na łososiu ułóż równomiernie warstwę smażonego pora z kurkami. Przykryj je kolejną warstwą ziemniaków, a na nich ułóż krewetki bez skorupek.
W miseczce połącz ze sobą 7 pozostałych łyżek śmietany i jajka. Pomieszaj trzepaczką/mikserem. Poszatkuj koperek, zgnieć i poszatkuj czosnek i dodaj do śmietany z jajkami. Posól, popierz. Całość dobrze wymieszaj.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Gdy będzie dostatecznie rozgrzany, zalej równomiernie całość masą śmietanowo-jajeczną. Posyp wierzch tartym parmezanem i wsadź do piekarnika.
Piecz przez 30 minut, a następnie włącz funkcję grillowania z góry i piecz jeszcze przez 10 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation