Kuchnia

zakaski

Szparagi zapiekane z szynką
1 kg białych szparagów
4 kromki chleba tostowego
4 łyżki masła
5 łyżek posiekanych ziół
1 cebula
2 łyżki mąki
350 ml bulionu warzywnego
50 ml mleka
350 g gotowanej szynki w plasterkach
sól, pieprz, cukier

Szparagi umyć, obrać i odkroić zdrewniałe końce, gotować w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru przez 15 minut. Z tostów odkroić skórkę, miąższ pokroić w kostkę, dodać 2 łyżki masła i zmiksować. Wsypać 2 łyżki ziół, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Piekarnik rozgrzać do temp. 200 st. (z termoobiegiem 180 st.).
Cebulę obrać i drobno posiekać. W garnku roztopić pozostałe masło i zeszklić cebulę. Oprószyć mąką i chwilkę smażyć. Mieszając, stopniowo wlewać bulion, aż powstanie kremowy sos. Wlać mleko, dodać resztę ziół, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Sos doprawić solą i pieprzem.
Szparagi wyjąć z wody i osączyć. Następnie każdą łodyżkę ciasno owinąć plastrem szynki. Ułożyć do naczynia żaroodpornego (bądź kilku mniejszych naczyń), wierzch polać sosem i posypać masą chlebowo-ziołową. Zapiekać około 15 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation