Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Lasagne ze szpinakiem i mozzarellą
(dla 3 osób, porcja ok 430 kcal)
250 g mięsa mielonego
400 g szpinaku
1 puszka pomidorów (400 g)
1/2 paczki makaronu do lasagne (u mnie ok 8 "listków")
1 mozzarella 120 g (użyłam zwykłej, możecie ją zastąpić wersją "light")
3 ząbki czosnku
20 g sera żółtego
oregano
majeranek
sól i pieprz
sproszkowane chili



Szpinak podgotowujemy, aż się rozmrozi, dodajemy sól i pieprz do smaku oraz 1 ząbek czosnku.
Mięso podsmażamy na suchej patelni wraz z pozostałym czosnkiem (również doprawiamy).

Pomidory blenderujemy z łyżeczką oregano i listkami majeranku oraz 1/2 łyżeczki soli i odrobiną chili.

Naczynie żaroodporne natłuszczamy lekko oliwą i posypujemy oregano.

Makaron gotujemy ok 2 minuty, po czym układamy pierwszą warstwę w naczyniu.

Połowe sosu pomidorowego dodajemy do mięsa, mieszamy i wylewamy na makaron, przykrywamy kolejną warstwą makaronu.
Następnie nakładamy szpinak, rozprowadzamy i układamy na nim plastry mozzarelli.



Na wierzch kładziemy ostatnią warstwę makaronu, polewamy ją resztą sosu pomidorowego i posypujemy odrobiną startego sera.



Zapiekamy w temperaturze 200 stopni ok 50 minut, jeśli na dnie zostanie trochę wody, możemy zdjąć pokrywę naczynia i pozwolić jej odparować w piekarniku ok 5-10 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation