Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Ciasto mandarynkowe

Skaładniki:
mandarynki z cienką skórką (7 dużych sztuk)
mąka (3 pełne szklanki)
proszek do pieczenia (3 płaskie łyżeczki)
cukier (1 szklanka)
cukier waniliowy (1 paczuszka)
olej z winogron (3/4 szklanki)
jajka (5 sztuk)
Przygotowanie:
Mandarynki umyć, ugotować w całości razem ze skórką przez ok. 45 min. Odcedzić, wystudzić i zmiksować miskerem na papkę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia (ciasto będzie puszyste). Dodać olej, jajka, cukry, mus mandarynkowy. Zmiksować. Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Ciasto wyłożyć na blachę, piec ok. 50-55 min. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem lub polać polewą. W środku ciasto jest wilgotne, wygląda jak bardzo gęsta masa budyniowa.

SMACZNEGO!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation