Kuchnia

Ciasta

ciasto czekoladowe ( a’la sacher):

3 jajka (osobno żółtka i białka)
80 g miękkiego masła
160 g mąki
130 g (3/4 szklanki) cukru pudru
100 g gorzkiej czekolady
3 łyżki kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody
szczypta soli
dodatki:
200 g konfitury morelowej
80 g gorzkiej czekolady
łyżka masła
3-4 łyżki wody lub mleka
czekoladę rozpuścić w garnuszku. z białek ubić pianę. w misce wymieszać mąkę z kakaem, proszkiem, sodą i solą.

mikserem utrzeć żółtka z masłem i cukrem. dodać wystudzoną czekoladę i wymieszać. wsypać suche składniki, jeśli ciasto będzie zbyt gęste dodać 2-3 łyżki zimnej wody. do masy dodać pianę i dokładnie wymieszać. przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na 35 minut.

wystudzone ciasto przełożyć na talerz i delikatnie zdjąć papier. ostrożnie przekroić na dwie części. jeden blat posmarować konfiturą morelową (odłożyć dwie łyżki) i przykryć drugim. na wierzchu rozsmarować resztę konfitury.

czekoladę rozpuścić razem z masłem i mlekiem, polewę wystudzić i pokryć nią wierzch ciasta. wstawić do lodówki na 20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation