DIY - zrób to sam

Moje

PIZZA Z KURCZAKIEM, PIECZARKAMI I PAPRYKA.

CIASTO DO PIZZY /pizza wielkości blachy z piekarnika/
1 i 3/4 szklanki mąki*
3/4 szklanki ciepłej wody
15g świeżych drożdży
1 łyżeczka oliwy z oliwek
3/4 łyżeczki soli

Z wody, drożdży i dwóch łyżek mąki zrobić zaczyn. Odstawić na 15 minut.
Wyrośnięty zaczyn dodać do reszty mąki, oliwy i soli. Wymieszać i wyrobić elastyczne ciasto (ok. 5-7 minut, w razie potrzeby dodając mąkę). Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (ok. 30-40 minut).
Wyrośnięte ciasto odgazować uderzając w nie pięścią. Rozwałkować cienko zostawiając grubsze ranty. Polać sosem i ułożyć ulubione dodatki.
Piec około 15-20 minut w 220°C (oprócz małego, w którym piekę ciasta mam duży bardzo mocny i stary piekarnik elektryczny, więc musiałam piec w 180-190°C niecałe 20 minut).

źródło przepisu: mojewypieki, wypiekizpasja

*Dałam 3/4 szklanki pszennej chlebowej i 1 szklankę zwykłej, miałam zamiar zrobić z samej zwykłej, ale okazało się, że miałam tylko tą resztkę.

PIZZA Z KURCZAKIEM, PAPRYKĄ I PIECZARKAMI /1 duża blacha/
powyższe ciasto na pizzę
dowolny sos pomidorowy
1 duża grillowana pierś z kurczaka
1/2 czerwonej papryki
1/2 małej cebuli
ser żółty
kilka pieczarek
zioła prowansalskie

Na rozwałkowanym na blasze ciasto rozsmarować sos (u mnie coś na wzór bbq: duży pomidor, dwie łyżeczki przecieru, trochę sosu sojowego i soku z cytryny, rozgnieciony ząbek czosnku, ketchup, bazylia, oregano, zioła prowansalskie). Ułożyć kawałki grillowanego kurczaka, pokrojoną w piórka cebulę i paprykę. Posypać startym serem (ilość według upodobania), pokrojonymi pieczarkami i ziołami prowansalskimi. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation