Kuchnia

jedzonko

SERNIK POMARANCZOWY NA ZIMNO.

Składniki na tortownicę 24cm:
Na spód:
opakowanie biszkoptów okrągłych
Na masę:
500g serka twarogowego kremowego (użyłam zwykłego mielonego twarogu)
500ml śmietanki kremówki 30%
500ml soku wyciśniętego z pomarańczy
100-150g cukru
2 łyżki mąki kukurydzianej
skórka otarta z 1 pomarańczy
2 łyżki cukru pudru
7 płaskich łyżeczek żelatyny
Dodatkowo:
galaretka pomarańczowa
bita śmietana do dekoracji
Wykonanie:
Tortownicę wykładamy biszkoptami. Luki między biszkoptami uzupełniamy pokruszonymi biszkoptami.
Masa: 200ml soku z pomarańczy mieszamy z żelatyną i odkładamy do napęcznienia. Mąkę kukurydzianą mieszamy z kilkoma łyżkami soku, resztę soku zagotowujemy z cukrem i otartą skórką pomarańczy. Ilość cukru zależy od słodkości pomarańczy, u mnie 100g wystarczyło. Gdy sok się zagotuje wlewamy rozrobioną mąkę i mieszamy, aż powstanie gęsty budyń podgrzewając na małym ogniu. Budyń studzimy.
Kremówkę ubijamy na sztywno z 2 łyżkami cukru pudru (można dodać cukier z wanilią). Gdy masa budyniowa ostygnie miksujemy ją z serem. Dodajemy ubitą śmietanę i miksujemy na najniższych obrotach. Napęczniałą żelatynę podgrzewamy do momentu, aż się rozpuści, wlewamy do masy serowej i miksujemy do połączenia składników. Masę wylewamy na biszkopty i wstawiamy do stężenia do lodówki.
Galaretkę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, gdy zacznie tężec wylewamy na sernik i ponownie schładzamy. Na cieście można poukładać cząstki pomarańczy przez wylaniem galaretki. Przed podaniem ciasto dekorujemy bitą śmietaną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation