Kuchnia

Coś na obiad

losos w szafranowym sosie

Skladniki:

4 porcje

300 g lososia, filety
200 g krewetek, tygrysie
½ pora
4 dl rybnego buljonu
4 dl smietanki
1 lyzka maki
4 lyzki posiekanego kopru
1 trawa cytrynowa
2 marchewki
0,25 g szafranu
sol do smaku
szczypta pieprzu kajenskiego
swieza kolendra do dekoracji
olej do smazenia

Wykonanie:

Pokroj cienko w cienkie krazki por i marchewke. Podziel na 3 czesci trawe cytrynowa, a najgrubsza czesc pobij tluczkiem.
Wrzuc warzywa na tluszcz i smaz wraz z szafranem przez 10 minut. Warzywa nie moga sie przyrumienic. Podlej buljonem i gotuj, az marchewka bedzie miekka.
Rozrob make ze smietana i zagesc sos. Dopraw sola, pieprzem kajenskim i posiekanym koprem.
Pokroj lososia w kostke 2 x 2cm i obierz krewetki. Wrzuc do sosu i gotuj przez 5 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation