Ogród

Ogród

Ciasto z rabarbarem i truskawkami

Składniki na formę 30x20 cm

Składniki na ciasto:

1 ¾ szklanki maki
2 łyżki cukru pudru
½ kostki masła
Składniki na nadzienie:

¾ szklanki cukru
¼ szklanki maki
szczypta soli
6 żółtek
1 szklanka słodkiej śmietanki
4 szklanki rabarbaru, pokrojonego w plasterki
1 szklanka truskawek, pokrojonych w plasterki
Składniki na bezę:

6 białek
½ szklanki cukru pudru
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i posiekanym masłem, aż utworzą się drobne grudki – tak jak na kruszonkę. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i jej dno wylepić przygotowaną mieszanką, dobrze wciskając ją w dno formy. Piec w temperaturze 180ºC przez około 10-12 minut, do lekkiego zrumienienia.

W dużej misce wymieszać mąkę, cukier i sól. Żółtka roztrzepać, wymieszać ze śmietanką i połączyć z suchymi składnikami. Całość dokładnie wymieszać. Dodać rabarbar i truskawki, lekko wymieszać i wylać na podpieczony spód.

Piec w temperaturze 180ºC, przez około godzinę.

Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier, a następnie wyłożyć na upieczone ciasto. Całość piec jeszcze przez około 10 - 15 minut, aż beza się zrumieni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation