Kuchnia

PYSZNOŚCI

Lekki sernik na zimno. Truskawka i mango

Składniki (na tortownicę 26cm):
3 jajka (żółtka i białka osobno)
4x serek homogenizowany (u mnie naturalny, 150g)*
1 dojrzałe mango**
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki żelatyny
1/3 szkl mleka
łyżka esencji waniliowej
słodzik - Stevia
400-500g truskawek
galaretka truskawkowa (lub żelatyna)

Żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzątku i mieszamy dokładnie, aż się rozpuści. Odstawiamy do przestygnięcia. Dolewamy 1/3 szklanki mleka i mieszamy.
Jajka trzeba najpierw sparzyć wrzątkiem. Ubijamy białka na sztywną pianę (zawsze dodaję szczyptę soli). Mango miksujemy w blenderze na mus. W misce ucieramy żółtka z cukrem pudrem. Pod koniec dodajemy esencję i słodzik. Dodajemy serki nadal miksując. Dodajemy mus z mango. Na koniec dodajemy ubite białka i delikatnie łączymy.
Tortownicę 26cm wykładamy dokładnie folią spożywczą (przezroczystą) - dno i boki. Wylewamy masę, wygładzamy powierzchnię i odstawiamy do zastygnięcia do lodówki.

Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 300ml wrzątku.Truskawki miksujemy w blenderze na mus. Gdy galaretka przestygnie, wlewamy do niej mus z truskawek, łączymy i czekamy aż zacznie lekko gęstnieć. Gdy nabierze odpowiedniej konsystencji wylewamy na zastygnięta, pierwszą masę. Odstawiamy do lodówki na noc, lub kilka godzin.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation