Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Sernik chałwowy z dżemem z czarnych porzeczek

Sernik chałwowy z dżemem z czarnych porzeczek

Stopień trudności: średni
Czas przygotowania: około 15 minut + 30 minut chłodzenia spodu
Czas pieczenia: 1 godzina

Składniki: /na tortownicę 20-23cm/

Na spód:

150g herbatników pełnoziarnistych
60 g roztopionego masła
200g dżemu z czarnej porzeczki

Na masę serową: /składniki powinny mieć temperaturę pokojową/

80 dag potrójnie mielonego sera /z wiaderka/
3/4 szklanki cukru
4 jajka roz. L
1/2 szklanki śmietany kremówki
1 duży budyń śmietankowy bez cukru
300 g chałwy waniliowej
ziarenka z jednej laski wanilii

Na polewę:
150 g chałwy waniliowej
pół szklanki śmietany kremówki
2 łyżki ziaren sezamu
Sposób przygotowania:

Ciasteczka kruszymy na mączkę i łączymy z roztopionym masłem.

Mój sposób na przygotowanie okruszków? Herbatniki wkładam do strunowej torebki, szczelnie zamykam, pozbywając się ze środka powietrza i… walę wałkiem, ile wlezie! Rozładowanie emocji gwarantowane :D

Spód i boki tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy na spód masę ciasteczkową i dobrze dociskamy. Odstawiamy do lodówki na około 30 minut. Dżem porzeczkowy podgrzewamy w rondelku, żeby miał półpłynna konsystencję. Schłodzony spód z herbatników smarujemy równomiernie masą porzeczkową. Odstawiamy na bok.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni C. Ser miksujemy z cukrem, dodajemy po jednym jajku, ciągle ucierając. Następnie dolewamy kremówkę, wsypujemy proszek budyniowy i ziarenka wanilii. Miksujemy do połączenia składników. Chałwę kruszymy na niewielkie kawałki i dodajemy do masy serowej. Należy ją delikatnie wmieszać łyżką. Tutaj mikser jest już zbędny. Całość przelewamy na spód posmarowany dżemem i wyrównujemy.

Sernik chałwowy pieczemy w kąpieli wodnej. Na niższej półce piekarnika ustawiamy naczynie z gorącą wodą. Sernik wstawiamy na środkową półkę i pieczemy przez około 60 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku.

Przygotowujemy polewę. Do niewielkiego garnuszka wlewamy śmietanę, wkruszamy do niej chałwę. Dokładnie mieszamy, żeby masa była w miarę jednorodna. Podgrzewamy na palniku ustawionym na niewielką moc, aż masa trochę zgęstnieje. Przestudzoną polewę wylewamy na zimne ciasto, wyrównujemy i posypujemy sezamem. Chłodzimy w lodówce minimum 12 godzin.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation