Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Ciasto z Mikrofali - Dukan

3 łyżki otrębów NIE mielonych (2o+1p)
1 wielka, czubata łycha serka Emilki lub inny sernikowy
1 łyżeczka kakao
1 jajko
6 tabl słodziku
aromat makowy (Gellwe) lub inny ulubiony lub migdałowy, arakowy itp
4 łyżki wody
0,5 łyżeczki sody
opcjonalnie zaprawa lub herbata owocowa do nasączenia
serek emilki ze słodzikiem i aromatem malinowym (klik) jako krem do przełożenia masy.
Pyszne czekolodowo-makowe suchutkie ciasto (jeśli nie mamy aromatu makowego możemy użyć dowolnie innego).
Wyrasta bardzo ładnie, dlatego forma powinna być dość wysoka, conajmniej połowę tego co wlejemy. Moja miseczka do mikrofali jest okrągła, wymiary zewnętrzne- szerokość ok 12cm, wysokość ok 6cm.
Cisto wyrosło na 4cm wysokości i 11,5 szerokości więc jest dość spore
Składniki wymieszać w podanej kolejności.
Mieszać w miseczce, w której będziemy piec lub przełożyć do niej wymieszaną masę.
Piec w mikrofali na maksymalnej mocy (u mnie chyba 900) ok 6 minut.
Po 4-5 minutach sprawdzić, czy jest gotowe.
Ciasto po upieczeniu ostudzić, jeśli wyda nam się za suche, można nasączyć małą ilością słodkiego płynu.
Przekroić na 2 lub 3 części, przełożyć masą malinową z serka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation