Kuchnia

deserowo

SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI.

Spód

200 g herbatników
100 g masła
truskawki (kilkanaście sztuk)



Masło roztopić w rondelku, odłożyć do przestygnięcia. Herbatniki pokruszyć i wymieszać z masłem. Mieszankę umieścić na dnie tortownicy (wyłożonej folią spożywczą), przygnieść rękami.
Brzeg tortownicy wyłożyć połówkami truskawek. Wstawić formę do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Masa serowa

350 g mielonego sera
200 ml śmietany kremówki
galaretka truskawkowa
6 łyżek cukru pudru


Wierzch

galaretka truskawkowa
truskawki, maliny



Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wody. Odstawić do przestygnięcia, ale uważać aby się nie zsiadła.
Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno, a następnie cały czas miksując dodawać stopniowo ser. Na koniec powoli wlewać przestudzoną galaretkę, cały czas mieszając. Masa będzie dość rzadka, ale nie ma obaw - zsiądzie się. Masę wylać do formy i włożyć do lodówki na kilka godzina - u mnie na noc.
Po paru godzinach/następnego dnia rano zrobić galaretkę według przepisu na opakowaniu i wylać na sernik (można wyłożyć na niego dodatkowe owoce - u mnie truskawki i maliny) . Ponownie odstawić do lodówki na parę godzin.

Przepis zainspirowany dodatkiem kulinarnym Palce Lizać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation