Kuchnia

ciasta

Wilgotne ciasto czekoladowe

Ciasto:



* 1 szklanka mąki

* 3/4 szklanki cukru

* 100 g startej na tarce mlecznej czekolady

* 1/3 szklanki kakao

* 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia

* 1 jajko

* 1/2 szklanki maślanki

* 1/2 szklanki oleju

* 1/2 szklanki gorącej wody

* 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

* 2 szczypty soli



Warstwa śmietanowa:



* 250 g mascarpone

* 300 ml kremówki (36%)

* 1,5 łyżki cukru pudru



Dodatkowo:



* 50 g startej na tarce gorzkiej czekolady



Wszystkie składniki ciasta (oprócz wody) umieszczamy w misce i miksujemy do chwili połączenia się. Następnie dodajemy wodę i miksujemy jeszcze pół minuty.

Spód tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia a boki natłuszczamy olejem. Przelewamy do niej ciasto i wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika. Pieczemy 60 minut (lub jeśli po tym czasie patyczej wbity w środek ciasta wychodzi mokry, to trochę dłużej).

Kiedy ciasto wystygnie przygotowujemy masę śmietanową. Mascarpone, kremówkę i cukier umieszczamy w wysokiej misce i miksujemy (początkowo na niskich obrotach, ponieważ będzie chlapać, później jednak na najwyższych obrotach) do czasu aż masa będzie sztywna - sztywniejsza niż sama ubita śmietana. Masę wykładamy na ciasto i posypujemy gorzką czekoladą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation