Kuchnia

Kurczak

Kurczak w pomidorach |
Składniki (6 porcji)

6 pojedynczych filetów z kurczaka (około 1,2 kg)
800 g krojonych pomidorów z puszki
2 duże cebule
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
garść bazylii
4 łyżki kwaśnej śmietany
olej do smażenia

Wykonanie

Fileta oczyszczamy i każdego kroimy na 2-3 kawałki. Rozgrzewamy olej i podsmażamy kurczaka na lekko złoty kolor. Cebulę kroimy w cienkie plasterki i smażymy na 2 łyżkach oleju na bardzo małym ogniu. Kiedy się zeszkli, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek. Smażymy jeszcze chwilę, następnie dodajemy kwaśną śmietanę (im bardziej tłusta, tym lepiej). Wszystkie składniki mieszamy i ciągle podsmażamy, dodajemy pomidory z puszki i posiekaną bazylię. Gotujemy około 10 minut, następnie przekładamy usmażonego kurczaka do sosu i gotujemy jeszcze około pół godziny. W międzyczasie doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy z ryżem lub makaronem. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation