Kuchnia

Sałatki i surówki

SAŁATKA Z BOBEM, KASZĄ I MIĘTĄ
://www.klfoodblog.com/pl/Przepisy/Sa%C5%82atki/302/Sa%C5%82atka-z-Bobem-Kasz%C4%85-i-Mi%C4%99t%C4%85

Sałatka z bobem, kaszą i miętą

1 litr rosołu warzywnego
500g bobu świeżego lub mrożonego
225g kaszy perłowej
2 garście listków świeżej mięty
100g orzechów laskowych
200g rzodkiewek
140g sera koziego
sól i pieprz do smaku
na dressing:

4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu z czerwonego wina
sok i skórka z 1/2 cytryny
1 łyżka posiekanych listków mięty
sól i pieprz do smaku

Rozgrzewamy rosół w garnku. Dodajemy bób i gotujemy 3 minuty. Odcedzamy ale rosół zachowujemy i wrzucamy do niego kaszę gotujemy około 40-45 minut na małym ogniu. Odcedzamy i dosypujemy do jeszcze ciepłej kaszy listki mięty (parę możemy zostawić do dekoracji) i odstawiamy na bok.

Orzechy "tostujemy" chwilę na suchej patelni potem siekamy, rzodkiewki kroimy na ćwiartki a ser kozi kruszymy drobno. Łączymy wszystkie składniki na dressing, doprawiamy. Mieszamy składniki sałatki, solimy i pieprzymy i wykładamy na plater, polewamy dressingiem (można przygotować jego podwójną ilość i zaserwować w szklaneczce obok). Gotową sałatkę dekorujemy skórką cytrynową i miętą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation