Dziecko

Dziecko

ziołowe bułeczki:

450 g mąki tortowej
400 ml maślanki lub zsiadłego mleka
1 łyżeczka soli morskiej
1 płaska łyżeczka sody
1 jajko
garść różnych suszonych ziół (np. rozmaryn, lubczyk, natka pietruszki, koperek)
szczypta drobnego cukru
Procedura: do dużej miski wsypujemy mąkę, sodę, sól i suszone zioła. Wszystko dokładnie mieszamy. Do miseczki z maślanką wbijamy jajko i mieszamy. Następnie w misce z sypkimi składnikami robimy otwór w mące, wlewamy do niego płynne składniki i szybko mieszamy ręką w jednym kierunku.

Po umyciu rąk wykładamy ciasto na opruszonej mąką desce lub stole. Aby ciasto swobodnie uformować musimy również dłonie posypać mąką. Świeże ciasto delikatnie obtaczamy w mące w taki sposób, aby w środku było kleiste ciasto, a na zewnątrz suche od mąki. Formujemy bochenek, spłaszczamy go i nożem kroimy na kwadraty. Ziołowe bułeczki kładziemy na blasze posypanej mąką. Pieczemy 10-12 min w 230 stopniach C.

Uwaga: aby uzyskać słodkie bułeczki, zamiast ziół można dodać rodzynki, inne suszone owoce lub kawałki czekolady, a także dodać cukier. Natomiast aby uzyskać ziołowy lub słodki chlebek nie należy uformowanego bochenka kroić, tylko położyć go na opruszonej mąką blasze i piec w 220 stopniach C przez 10 min., zaś następne 25 min. w 200 stopniach C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation