Kuchnia

Bliny, naleśniki, tortille.

Francuskie naleśniki z sosem pomarańczowym

Na naleśniki:
150g mąki
2 jajka
250 ml mleka
szczypta soli

olej (do smażenia)


Na sos:
45g Cukru trzcinowego DIAMANT Dry Demerara drobny
90g masła
pół szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy
15 ml likieru pomarańczowego
świeżo starta skórka pomarańczy
połówka cytryny

Wykonanie przepisu

Mąkę, jajka, mleko wymieszać mikserem, doprawić solą. Do masy dolać około ½ szklanki wody, tak aby uzyskała konsystencję ciasta. Na patelni rozgrzać olej, wylewać cienką warstwę na powierzchnię całej patelni. Smażyć po kilka minut z obu stron. Przygotować sos do naleśników – na rozgrzanej patelni rozpuścić cukier trzcinowy DIAMANT Dry Demerara, skropiony sokiem z cytryny. Po około 4 minutach do powstałego syropu dolać sok z wyciśniętej pomarańczy oraz startą skórkę pomarańczy – całość energicznie wymieszać. Dodać masło i mieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Stopniowo dodawać likier. Naleśniki składać na patelni w trójkąty, maczając w powstałym syropie.


Tradycyjne crepes suzette podawane są w formie płonącego deseru. W tym celu naleśniki z wrzącym sosem należy polać odrobiną brandy, po czym ostrożnie podpalić.

http://www.diamant.pl/francuskie-nale%C5%9Bniki-z-sosem-pomara%C5%84czowym
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation