Kuchnia

tarta

Tarta z boczkiem, groszkiem i serem/ szpinakiem i serem.

Kruche ciasto
składniki:
1 szkl. oleju, 2 szkl. mąki, pół łyżeczki soli, 6 łyżek bardzo zimnej wody.

Wszystkie składniki dodajesz do siebie ( woda musi być bardzo zimna), ciasto zagniatasz i wsadzasz do zamrażalnika na ok. 30 min. Po 30 minutach ciasto wyjmujesz i wykładasz na blaszki do tarty, pieczesz ok. 30-40 minut.

Farsz z boczkiem:
boczek, groszek,przyprawy jakie tylko chcesz
Smażysz boczek jak będzie już podsmażony dodajesz groszek ( ja dodałam mrożony) i czekasz aż groszek będzie ciepły. Możesz ewentualnie farsz doprawić jak tylko chcesz, jednak ja nic nie dodawałam, bo mój boczek był od początku już słony.

Farsz ze szpinakiem:
szpinak, czosnek, oliwa z oliwek, serek biały do smarowania, przyprawy typu sól, pieprz itp (jakie tyko lubisz do szpinaku), ser żółty
Lejesz oliwę z oliwek na patelnię, dodajesz zgnieciony czosnek ( tylko go nie spal) po chwili, jak czosnek się zacznie delikatnie przyrumieniać wyjmujesz go szybko. Wrzucasz szpinak (ja użyłam mrożonego) i czekasz aż się na patelni rozpuści, dodajesz przyprawy oraz serek i ponownie czekasz na serek aż się na patelni rozpuści, mieszając. Możesz ewentualnie dodać czosnku.

Wszystko posypujesz startym serem żółtym i wkładasz do piecyka, czekasz aż ser się rozpuści.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation