Kuchnia

desery

:) Batony z malinami i orzeszkami pinii :)

Składniki:

• 200 g mąki
• 200 g płatków owsianych
• 250 g masła w temperaturze pokojowej, pokrojonego na małe kawałki
• 175 g brązowego cukru
• drobno starta skórka z 1 cytryny
• 100 g orzeszków pinii
• 250 g malin









Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Formę o boku 23 cm wysmarować cienko masłem.
Do miski przesiać mąkę, wsypać płatki owsiane, dodać masło i palcami rozcierać składniki aż powstanie gruboziarnista kruszonka. Ręką wymieszać z cukrem, skórką cytrynową i 3/4 ilości orzeszków pinii, uformować kulę z ciasta.
Dwie trzecie ciasta wyłożyć na dnie formy, nie dociskając mocno. Rozłożyć maliny i posypać kawałkami pozostałego ciasta i resztą orzeszków pinii. Delikatnie docisnąć. Piec przez 35 - 40 minut na złoty kolor. Jeszcze ciepłe pokroić na 12 części, ostudzić w formie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation