Kuchnia

Kulinaria

biszkoptowe naleśniki

Czas przygotowania: 45 minut
Składniki

4 jajka
15 dag mąki
5 dag cukru
1 szklanka śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szklanki mleka
+owoce lub dżem i bita śmietana

Puszyste, śmietankowo-biszkoptowe naleśniki na słodko. Najlepsze z bitą śmietaną i owocami.
Etapy przygotowania

Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą piankę. Dodajemy śmietanę, mleko i mąkę z proszkiem, mieszamy. Osobno ubijamy sztywną pianę z białek. Delikatnie łączymy masę z białkami. Ciasto ma być dość gęste i puszyste. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu kładziemy porcje ciasta. Nie rozsmarowujemy po całej patelni! Dekorujemy dżemem lub ulubionymi owocami i koniecznie bitą śmietaną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation