Kuchnia

Ewa

Jajka w mundurkach (jaja faszerowane)

Składniki:
- 14 jajek
- 2 opakowania szynki Parmeńskiej lub Szwarcwaldzkiej
- 180 g chrzanu
- troszkę startego świeżego chrzanu
- 1 łyżka musztardy
- pół łyżeczki cukru
- 3 łyżki śmietany 18%
- sól, pieprz
- rzeżucha lub pietruszka zielona
- szczypiorek



Przygotowanie:
Jajka należy ugotować na twardo. Pozostawić do ostygnięcia. Kiedy jaja nie będą już gorące należy usunąć skorupkę.

Mając obrane jajka należy przy każdym z osobna z jednej strony ściąć czubki. Po ścięciu mając dostęp do żółtka w delikatny sposób przy użyciu dowolnego (tak aby było wygodnie) sztućca usuwamy żółtko z białka, tak aby białka zostały jako późniejsze foremki do nadziewania. Ten etap pracy jest ciężki do wykonania i należy robić go z niezmierną precyzją aby nie zniszczyć późniejszych foremek :)

Aby przygotować farsz do nadziewania białek należy: wyciągnięte wcześniej z naszych foremek żółtka utrzeć przez sitko, dodać pozostałe składniki tj.: chrzan, musztardę, śmietanę cukier, sól, pieprz i świeży chrzan. Całość dokładnie wymieszać.

Przygotowanym farszem możemy już wypełnić nasze białkowe foremki.

W celu dekoracji należy plastrami wybranej przez nas szynki obłożyć jajka dookoła.
Aby nasze zakąski nie rozleciały się na stole na oczach gości zawiązujemy je przy pomocy szczypiorka.

Na koniec można ozdobić rzeżuchą lub zieloną pietruszką.



Zapraszamy na naszego bloga http://panipanidomu.pl/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation