Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

2l dobrego mleka (nie UHT)
1/2 l śmietany 18%
6 jajek
25 dag miękkiego masła
3/4 szkl cukru pudru
laska wanilii
świeża mięta lub krople miętowe
zielony barwnik
czekolada mleczna
MINI SERNICZKI MIĘTOWE - sposób przygotowania:
Mleko zagotować z laską wanilii. Jajka roztrzepać ze śmietaną i wlać do wrzącego mleka. Powoli gotować na małym ogniu nie dopuszczając do przywierania aż cały płyn się zwarzy i podzieli na ser i serwatkę. Ostudzić i usunąć wanilię. Cedzak wyłożyć gazą i odcedzić ser - najlepiej zostawić na noc. Masło zmiksować z pudrem. Stopniowo dodawać ser i miksować na małych obrotach aż powstanie spójny krem. Filiżanki do kawy wyłożyć kompresami z gazy 10 x 10cm i napełniać masami. Do serniczków wkładać do środka po 1 pokrojonej kostce czekolady. Następnego dnia wyjąć na talerzyk i oblać czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej Wstawić do lodówki - minimum 12 godzin.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation