Kuchnia

*** OdRoBiNa SłOdYcZy ;)

crostata - kruche ciasto z owocami...

ciasto:
125 g miękkiego masła
3 łyżki zwykłego cukru
1 jajko
1,5 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypania
szczypta soli



masło zmiksować w misce z cukrem, jajko rozbić w miseczce i stopniowo dodać do maślanej masy, za każdym razem miksując na najwyższych obrotach, na koniec wsypać szczyptę soli i przesiać mąkę. Rękoma połączyć składniki w jednolite ciasto, jeśli potrzeba dodać 1-2 łyżki mąki, kilka razy zagnieść, włożyć do worka foliowego, lekko rozpłaszczyć i chłodzić w lodówce przez godzinę.




owoce:
Ogólnie ma być około o,5 kg owoców można dać jakie się ma pod ręką u mnie były:
25 dag malin, garść jeżyn, trochę jagód, borówek amerykańskich i 3 nektarynki
2-3 łyżki cukru
sok wyciśnięty z ćwiartki cytryny
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko do posmarowania ciasta
trochę cukru do posypania ja oczywiście posypałam jeszcze cynamonem na którego ostatnio mam smak



Owoce przełożyć do miski, wsypać cukier i mąkę, wlać sok z cytryny, delikatnie wymieszać.
Ciasto wyjąć z lodówki na podsypany mąką blat, oprószyć je mąką, rozwałkować na cienki placek (nie zwracając uwagi na postrzępione brzegi) zawinąć na wałek i przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środek ciasta położyć kupkę owoców; poskładać jego brzegi do środka bez zbytniej staranności zawijając zwracać uwagę na brak dziur w zagięciach, by sok z owoców nie wypłynął tak bardzo na zewnątrz.
Rozbić jajko i posmarować nim samo ciasto, posypać 2 łyżkami cukru i wstawić do piekarnika
nagrzanego do 190 -195 stopni. Piec około 35 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation