Kuchnia

Kuchnia

Cukinia faszerowana serem ricotta i suszonymi pomidorami

Składniki
2 średnie cukinie
1 jajko
150 g sera ricotta (wiedeński)
kilka suszonych pomidorów w zalewie
50 g żółtego sera
sól
pieprz
natka pietruszki

sposób przygotowania
1
Cukinie umyć, przekroić na pół wzdłuż i łyżeczką wydrążyć środek. Oprószyć solą i pieprzem. Ser ricotta rozdrobnić widelcem, dodać jajko, siekaną natkę pietruszki, pokrojone pomidory z zalewy i wymieszać. Następnie dodać starty na drobnych oczkach żółty ser i 2 łyżki zalewy po pomidorach. Doprawić solą i pieprzem.
Gotowym farszem napełnić cukinie. Ułożyć na blasze skropionej olejem lub oliwą z oliwek.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180-200 stopni i piec ok 40 min, do zarumienienia wierzchu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation