Kuchnia

Moje gotowanie

Omlet ze szpinakiem i szparagami
(na 1 sztukę)

Składniki:
3 jajka
25g startego cheddara
szczypta soli tymiankowo-cytrynowej
5 łodyg zielonych szparagów
2 garści świeżych liści szpinaku
1 mały ząbek czosnku

plus
starty cheddar
oliwa do smażenia



Przygotowanie:
Jajka roztrzepcie w misce, dodajcie starty ser. Doprawcie do smaku szczyptą soli. Na patelni lekko podduście (na odrobinie oliwy) szpinak z rozgniecionym ząbkiem szpinaku. Zdejmijcie z patelni i odłóżcie na bok. Szparagom odłamcie zdrewniałe końcówki. Gotujcie przez 2 minuty we wrzącej wodzie. Wrzućcie do zimnej wody, aby nie straciły koloru.

Na tą samą patelnię wylejcie przygotowaną masą jajeczną i smażcie przez kilka minut do zbrązowienia (z obu stron, po ok 2-3 minuty na każdej stronie).

Usmażony omlet przełóżcie na talerz. Do środka nałóżcie uduszony szpinak, złóżcie na pół. Na wierzchu ułóżcie ugotowane szparagi. Posypcie utartym serem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation