Kuchnia

Truskawkowe szaleństwo

SZASZŁYK TRUSKAWKOWY
SKŁADNIKI:

- 150 g sporych truskawek, zdecydowanie ładnych okazów,
- 150 g sera (wytrawny, dość twardy, lub biały obsuszony),
- kilka dłuższych patyczków,
- sól, pieprz,
- ocet balsamiczny,
- kilka listków mięty.

JAK PRZYRZĄDZIĆ?

1) Umyte truskawki osuszamy. Większe sztuki kroimy na pół. Ser kroimy w sporą kostkę, by bez problemu nabijał się na patyczki.



2) Nadziewamy na patyk na przemian; ser i truskawkę, od czasu do czasu przekładając drobnym listkiem mięty. Przygotowane szaszłyki lekko solimy i pieprzymy. Skrapiamy delikatnie octem balsamicznym.

JAK PODAWAĆ?

Ułożone na tacy.
UWAGI:

Najlepiej podawać zaraz po przygotowaniu, ale można na krótko włożyć do lodówki.
Podobnie można przygotować wersję ;słodką stosując ser biały, całość bezpośrednio przed podaniem osypując cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation