Kuchnia

Słodkości

Ciastka owsiane z orzechami i czekoladą

150g masła
1/2 szklanki brązowego cukru
cukier waniliowy
150g płatków owsianych
garść orzechów (użyłam pekanów i włoskich)
5 łyżek mąki
1 jajko
szczypta proszku do pieczenia
8 kostek gorzkiej czekolady

Płatki owsiane podprażyć na suchej patelni. Pokruszyć na proszek (ja użyłam moździerza).

Masło rozpuścić w rondelku. Dodać cukier i cukier waniliowy. Trzymać na ogniu, aż wszystkie składniki się połączą. Zdjąć z ognia. Dołożyć płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia, posiekane orzechy i jajko. Dokładnie wymieszać. Ponieważ masa jest jeszcze ciepła, nie dodawać na razie do niej posiekanej czekolady.

Z masy formować łyżką płaskie ciastka i kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch każdego ciastka wcisnąć kawałki czekolady. Piec 14 minut w 180 stopniach.

Jeśli masa ostygnie można wymieszać ją z posiekaną czekoladą. W drugiej partii upiekłam ciastka większe i nie spłaszczałam ich na blasze, tylko zostawiłam w kształcie kulek. Większe ciastka piec 20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation