Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Jogurtowe lody malinowe (bez jajek) | siła smakuNajszybszy sposób na domowe lody i (na szczęście!) nie trzeba używać do niego jajek. Sposób ten można także wykorzystać, jeśli zostanie wam koktajl ze świeżych owoców. Jest jeszcze jeden plus- w przeciwieństwie do sorbetów, jeśli nie używamy wody, tylko jogurtu, nie trzeba lodów przy zamrażaniu co jakiś czas mieszać. To naprawdę najprostszy deser, który robi się praktycznie sam. Takie lody można przygotować także z innych owoców sezonowych, a w zimie użyć brzoskwiń z puszki, bananów lub kiwi. Możliwości jest naprawdę wiele!!

SKŁADNIKI:

szklanka malin (mogą być mrożone)
125 ml jogurtu naturalnego
2-3 łyżki cukru (jeśli używamy słodszych owoców niż maliny, cukier można nawet pominąć)


Maliny przełożyć do naczynia, zalać jogurtem i dosłodzić. Wszystko zmiksować za pomocą blendera (jeśli lubicie kawałki owoców w lodach, nie trzeba miksować ich dokładnie). Gotowe lody przełożyć do naczynia i zamrozić (przynajmniej na trzy godziny). W związku z tym, że nie trzeba ich mieszać w międzyczasie można je od razu zamrozić w foremkach do lodów, aby uzyskać ładniejsze kształty.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation