Kuchnia

Kulinaria

" czarno-białe"

Składniki na ciasto czarne:

2 szkl. mąki
2 łyżki kakao
0,5 szkl. oleju
0,5 szkl. cukru
duży kubek jogurtu naturalnego (400 ml)
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody (nie dałam)
1 łyżka cukru z wanilią
6 łyżek rumu lub koniaku do nasączenia ciasta

Wszystkie składniki połączyć ze sobą i wyrobić mikserem tak, aby nie było grudek. Ciasto wylać na prostokątną formę ( 20x30 cm), wyłożoną pergaminem. Piec w rozgrzanym piekarniku (180 st) przez 30-35 min. (do suchego patyczka)
Składniki na warstwę białą:

500 ml śmietanki kremówki (30%)
2 białe czekolady ( dałam jedną bo jakoś nie doczytałam że są dwie, a już mi się nie chciało iść)
3 łyżeczki żelatyny (rozpuścić w 1/3 szklanki wody)
wiórki kokosowe
Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno mikserem. Ubijając dalej wlewać powoli ostudzoną czekoladę i ostudzoną żelatynę. (Nie ubijać zbyt długo, ponieważ mogą zrobić się grudki).
Ciasto nasączyć alkoholem, na wierzch wyłożyć równomiernie masę białą, oprószyć wiórkami. Włożyć do lodówki na noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation