Kuchnia

przetwory, marynaty, konfitury

Marynowane rzodkiewki

‎10 pęczków rzodkiewek

Zalewa:
5 szklanek wody
1 szklanka octu 10%
1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
1-2 łyżeczki gorczycy
3-4 listki laurowe
3-5 ziarenka ziela angielskiego
1 duża marchew
2 cebule
1 1/2-2 łyżek soli
4-5 łyżek cukru

Marchewkę i cebulę obieramy i kroimy w talarki. Wszystkie składniki zalewy umieszczamy w garnku, wsypujemycebulę i marchew. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez około 5 minut.
Umyte i pozbawione zielonych listków rzodkiewki umieszczamy w wyparzonych słoikach. Zalewamy je ostudzoną zalewą i pasteryzujemy przez 10 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation