Kuchnia

kuchnia

Grzanka ze szpinakiem i parmezanem

4 kromki białego pieczywa tostowego
5 dag masła
8 dag posiekanych pieczarek
5 dag szpinaku (świeżego lub mrożonego)
7.5 dag miękkiego sera np. gouda
2 łyżki świeżo startego parmezanu
szczypta gałki muszkatołowej
1 jajko
sól
pieprz.

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200°C. Z kromek pieczywa odcinamy skórkę i rozwałkowujemy je jak najcieniej. Smarujemy masłem i delikatnie wykładamy nimi małe foremki. Pieczemy ok. 10 min, aż się zrumienią. Na pozostałym maśle smażymy pieczarki 3 min, dodajemy szpinak i smażymy kolejne 2 min. Studzimy, dodajemy starty ser, żółtko i gałkę muszkatołową.
Przyprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy. Białko ubijamy na sztywno i dodajemy do masy szpinakowej. Wypełniamy grzanki masą, posypujemy parmezanem i zapiekamy 10-12 min na złocisto.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation