Kuchnia

Pieczemy chlebek

Składniki na chleb

0,5 kg mąki orkiszowej
25 dag mąki żytniej razowej
20 dag płatków owsianych
0,4 kg mąki pszennej
1/2 szklanki mąki z amarantusa
1,5 łyżki soli
ewentualnie siemię lniane lub ziarno słonecznika jako dodatek
3/4 szklanki zakwasu

ok. 3/4 l letniej wody

Jeżeli dodamy ok. 3 dag drożdży skrócimy czas wyrastania ciasta. Ciasto tylko na zakwasie rośnie około 4 godziny.

Wykonanie:

Wszystkie suche składniki mieszamy, dolewamy zakwas i rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy do momentu, aż ciasto zacznie "odstawać" od ręki, około 10 -15 minut. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do momentu kiedy podwoi swoją objętość. Po tym czasie przekładamy ciasto do foremek (2 foremki o wymiarach 40 cm) i zostawiamy na około 10 - 15 minut do podrośnięcia. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni i wstawiamy chleb do pieczenia. Pieczemy 55 minut - po około 10 minutach obniżamy temperaturę do 180 stopni. Po tym czasie wyjmujemy chlebki z foremek i dopiekamy jeszcze 10 minut. Upieczone chleby wykładamy na suchą ściereczkę do odparowania.

Uwaga! Jeżeli nie mamy mąki orkiszowej i mąki z amarantusa, to dajemy 0,5 kg mąki żytniej razowej typu graham i 0.5 kg mąki pszennej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation