Kuchnia

tortilla

Fabryka Smaku: Fajitas

Fajitas


Składniki:

300g wołowiny lub filetów z kurczaka
1 średnia cebula
1 średnia papryka
3 łyżki oleju
przyprawy: czosnek, majeranek, kumin rzymski, papryka ostra, pieprz czarny
5-6 szt. gotowych tortilli lub zrobić własne (przepis poniżej)
żółty ser według uznania


Sposób przygotowania:
Pociętą w drobne paski wołowinę marynować w oleju z przyprawami: czosnek, majeranek, kmin rzymski, papryka ostra, pieprz czarny. Wrzucić na rozgrzaną patelnię pocięte na duże kawałki cebulę i paprykę. Następnie wrzucić marynowaną wołowinę. Smażyć aż mięso będzie gotowe.
Podawać z rozgrzanymi tortillami pszennymi i dipami: salsa, guacamole i śmietana.
Do środka tortili można również podawać pokrojone pomidory, sałatę lodową.



Tortille
Składniki:

10 dkg mąki kukurydzianej
10 dkg mąki pszennej
1 jajko
100 ml mleka
1/2 łyżeczka soli
ojej



Sposób przygotowania:
Jajko, mąkę, sól i mleko wyrobić dokładnie na gładką masę. Ciasto rozwałkowywać na cienkie placki, podsypując mąką , a następnie wykrawać dość duże okręgi, np. przy pomocy talerza. Patelnię mocno rozgrzać, posmarować olejem. Smażyć placki. Placki w trakcie smażenia można delikatnie posmarować olejem przy pomocy pędzla, choć nie jest to konieczne, jeśli patelnia będzie dobrze natłuszczona. Nie należy smażyć ich zbyt długo, gdyż staną się kruche i nie będą chciały się dać zwinąć. Każdy z usmażonych placków ułożyć jeden na drugim na talerzu i przykryć drugim talerzem, tak by stały się lekko wilgotne

Dip salsa
Składniki:

2 szklanki drobno pokrojonych, obranych ze skórki mięsistych pomidorów
szklanka drobno posiekanej szalotki
ząbek drobno posiekanego czosnku
2 łyżki stołowe świeżo wyciśniętego soku z limonki
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
szczypta pieprzu
½ szklanki posiekanej świeżej kolendry


W miseczce mieszamy pomidory, szalotkę, czosnek i sok z limonki. Doprawiamy solą pieprzem zmielonym i pieprzem. Wsypujemy pół szklanki posiekanej kolendry, odstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Następnie sprawdzamy, czy dipu nie trzeba jeszcze doprawić a na koniec przybieramy pozostałą kolendrą.

Dip guacamole:
Składniki:

2 awokado
1 ząbek czosnku
1 mała szalotka (zamiennie z ½ czerwonej cebuli)
liście kolendry
1 limonka


Obrać awokado, wypestkować. Drobno posiekać czosnek, szalotkę, kolendrę. Dodać sok z limonki. Wymieszać wszystko z awokado widelcem. Rozbijać awokado widelcem, ale tak, żeby w guacamole były kawałki owocu, a nie jednolita masa. Guacamole przechowywać w lodówce z pestką awokado popryskaną sokiem z limonki albo cytryny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation