Kuchnia

kulinaria

Croissant z malinami w malibu

Składniki:
1 całe zapakowane, schłodzone ciasto francuskie
garść malin
2 łyżki malibu
łyżka cukru muscovado
1/4 szklanki śmietanki 30%
2 łyżeczki cukru pudru

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 220 stopni, ciasto rozłożyć i po środku, wzdłuż, przekroić na pół. Powstaną nam dwie połówki, lewą zaczynamy kroić od górnego lewego rogu i tak na ukos, aż do prawego. Analogiczne postępujemy z drugą stroną. Powstaną nam 4 trójkąty, które zwijamy a następnie kładziemy na papier do pieczenia. Rogi zawijamy do środka, podobnie jak przy rogalikach. Pieczemy przez 20 minut, do zarumienienia.
Maliny myjemy i wkładamy do garnuszka, zalewamy malibu i dodajemy cukier. Smażymy przez 10 minut, do powstania syropu. Ja starałam się, skończyć gotowanie przed rozpadnięciem się malin.
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, musi być bardzo dobrze ubita.
Podajemy wszystko razem na talerzu i w chwilę mamy piękne i pyszne śniadanie!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation