Kuchnia

Ryż

Jabłka z ryżem

Składniki
1 torebka ryżu białego (125 g)
4 jabłka ? duże, twarde
1 łyżeczka pestek dyni
1 łyżeczka płatków migdałowych
1 łyżka rodzynek
4 suszone figi
? szkl. czerwonego wina słodkiego
owoce kandyzowane (ananas, papaja...)
4 łyżki miodu
listki świeżej mięty do dekoracji


Produkty użyte w przepisie
Ryż biały 4x125g
Przygotowanie

Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Jabłka umyć, ale nie obierać. Odciąć górę (od strony ogonka) i specjalną łyżeczką wydrążyć gniazda nasienne. Rodzynki, figi opłukać i razem z owocami kandyzowanymi namoczyć w winie (ok. 10 min.). Ugotowany ryż wymieszać z płatkami migdałów, pestkami dyni oraz odsączonymi z wina owocami. Dodać miód i powstałą masą faszerować jabłka. Na jabłka nałożyć odcięte górne części i gotować na parze ok. 20 min. Podawać lekko przestudzone, udekorowane listkami mięty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation