Kuchnia

NAPÓJ

Arbuzowa lemioniada
Składniki;
1/2 dużego arbuza
1 duża cytryna
1 limonka
1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie)
garść listków mięty
1L wody mineralnej
kostki lodu


Pozbywamy się pestek z arbuza i kroimy go na mniejsze części. Chowamy go na pół godziny do zamrażarki. Po tym czasie wrzucamy arbuza do blendera lub melaksera. Pół cytryny kroimy na plasterki i odkładamy, a z połowy wyciskamy sok do arbuza. Dodajemy łyżkę cukru pudru i blendujemy. Powstałą masę wrzucamy do dzbanka. Dodajemy pokrojoną wcześniej na plasterki cytrynę i listki mięty. Limonkę również kroimy na plasterki, dodajemy do dzbanka. Wrzucamy kilka kostek lodu i uzupełniamy naczynie wodą mineralną. Dokładnie mieszamy, aby składniki się połączyły.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation