Jaka ryba na Wigilię? 5 smakowitych propozycji

zdjęcie: stock.adobe.com, autor: weyo

Wigilijny stół to nie tylko symbol tradycji, lecz także prawdziwe święto dla kulinarnych entuzjastów. Właściwy wybór ryby na tę szczególną okazję może okazać się kluczowy dla stworzenia niezapomnianej kolacji. Zastanawiasz się, jak zaskoczyć swoich bliskich tego roku? Oto pięć smakowitych propozycji, które z pewnością oczarują Twoich gości. Czytaj dalej, by dowiedzieć się, jak w prosty sposób przyrządzić wyjątkowe dania rybne na tę magiczną noc!

Karp w galarecie

Tradycyjny karp w galarecie to klasyka, która zawsze cieszy się popularnością na wigilijnym stole. Do przygotowania tego dania potrzebny będzie świeży karp, warzywa takie jak marchew, por, seler i cebula, oraz przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie i pieprz.

Zaczynamy od umycia i oczyszczenia karpia, a następnie kroimy go na kawałki. Warzywa kroimy w plastry i gotujemy w osolonej wodzie z przyprawami przez około 30 minut, aż staną się miękkie. Następnie do garnka dodajemy karpia i gotujemy na małym ogniu przez kolejne 20 minut. Po ugotowaniu rybę i warzywa wyjmujemy, a przecedzony wywar łączymy z żelatyną (przygotowujemy ją zgodnie z instrukcją na opakowaniu). W naczyniu układamy warzywa i kawałki karpia, po czym zalewamy wszystko galaretą. Wstawiamy do lodówki, by galareta stężała. Podajemy schłodzone, z dodatkiem chrzanu lub octu winnego.

Śledź w oleju z cebulą

Śledź to klasyczny element wigilijnej kolacji, którego nie może zabraknąć na Twoim stole. Wariantów wigilijnego śledzia jest mnóstwo – to m.in. śledzie po kaszubsku, sałatka śledziowa czy śledzie po cygańsku. My tym razem zachęcamy do pochwały prostoty, proponując śledzia w oleju z cebulą.

Do przygotowania tego dania potrzebne będą filety śledziowe, cebula, olej rzepakowy, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Najpierw moczymy śledzie w zimnej wodzie przez kilka godzin, aby pozbyć się nadmiaru soli. Następnie kroimy filety na mniejsze kawałki, a cebulę w cienkie krążki. W słoiku lub naczyniu układamy naprzemiennie warstwy śledzi i cebuli, dodając pieprz, ziele angielskie i liść laurowy pomiędzy warstwami. Całość zalewamy olejem, tak aby wszystkie składniki były całkowicie zanurzone. Odstawiamy do lodówki na minimum 24 godziny, by smaki się przegryzły. Podajemy jako jedno z 12 wigilijnych dań.

Łosoś pieczony z cytryną i koperkiem

Brzmi jak pomysł na piątkowy obiad? W niejednym domu tak przyrządzony łosoś pojawia się nie od święta, lecz na co dzień, więc czy możemy polecić go na Wigilię? Tak, jeśli tylko na kolacji pojawią się osoby, które lubią jedynie ściśle ograniczony repertuar dań rybnych. Taki łosoś zwykle smakuje np. dzieciom. Dzięki temu, że jest pieczony, jest też lżejszy.

Do tej potrawy potrzebujesz świeżego filetu z łososia, cytryny, świeżego koperku, oliwy z oliwek, soli i pieprzu. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Filet z łososia umyj, osusz, skrop sokiem z połowy cytryny i dopraw solą oraz pieprzem. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułóż łososia skórą do dołu. Na wierzchu połóż plasterki cytryny i gałązki koperku, a całość skrop oliwą z oliwek. Piecz przez około 20-25 minut, aż łosoś będzie soczysty i delikatny. W czasie, gdy łosoś się piecze, Ty możesz przyrządzać inne dania rybne na patelni!

Dorsz w sosie śmietanowym

Dorsz w sosie śmietanowym to danie, które zachwyca swoim delikatnym i bogatym smakiem. Może stanowić alternatywę dla tradycyjnie przygotowywanej na Wigilię ryby smażonej w panierce lub cieście.

Do jego przygotowania potrzebujesz filetów z dorsza, śmietany kremówki, cebuli, czosnku, białego wina, masła, soli, pieprzu i natki pietruszki. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż posiekaną cebulę oraz czosnek. Dodaj filety z dorsza, dopraw solą i pieprzem, a następnie smaż przez kilka minut z każdej strony, aż ryba się zarumieni. Wlej białe wino i gotuj chwilę, aby odparować alkohol. Następnie dodaj śmietanę kremówkę i gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki.

Wolisz znacznie bardziej wyraziste smaki? Dorsza możesz też przygotować w kwaśnej i lekko słodkiej zalewie pomidorowej z warzywami konserwowymi. Danie, o którym mowa, to ryba po japońsku!

Halibut smażony z masłem i czosnkiem

Halibut w maślanym sosie z czosnkiem to wykwintna propozycja na wigilijny stół. Jest kolejną pozycją, którą udowadniamy, że na Wigilii sprawdzają się nie tylko karp i śledzie!

Do tego dania potrzebujesz filetów z halibuta, masła, czosnku, cytryny, soli, pieprzu i natki pietruszki. Filety z halibuta umyj, osusz i dopraw solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzej masło, dodaj posiekany czosnek i smaż chwilę, aż czosnek zacznie pachnieć. Dodaj filety z halibuta i smaż na średnim ogniu przez około 4-5 minut z każdej strony, aż ryba będzie złocista i soczysta. Skrop sokiem z cytryny i posyp posiekaną natką pietruszki.

A teraz czas na Twój wybór! Które z tych dań zagości na Twoim wigilijnym stole? Niezależnie od decyzji, każda z tych rybnych potraw doda wyjątkowego uroku tej magicznej nocy. Smacznego i wesołych świąt!

Tagi: , , , ,
by
Poprzedni wpis Następny wpis